
Kayseri'ye 11,5 milyon TL'lik tohum desteği
Kayseri'de 11,5 Milyon TL Değerinde Tohum Dağıtımı: Büyükşehir Belediyesi'nden Tarıma...
Türkiye'nin moda endüstrisi, ihracat ve istihdamın lokomotifi olmasına rağmen, 2024 yılında beklenmedik bir düşüş yaşadı. Avrupa'daki ekonomik durgunluk ve Türkiye'nin yüksek enflasyonla mücadelesi, sektörün hedeflerini yakalamasını engelledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyesi ve Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Burak Sertbaş, 2024 yılının sektör için oldukça zorlu geçtiğini belirtti.
Sertbaş'ın açıklamalarına göre, Türkiye'nin hazır giyim ihracatı 2024 yılında %7 oranında azalarak 19,2 milyar dolardan 17,9 milyar dolara geriledi. Bu düşüşün nedenleri arasında küresel ekonomik daralma, bölgesel çatışmalar, Türkiye'deki yüksek enflasyon ve kurun enflasyona paralel artmaması gösteriliyor. Artış gösteren işçilik ve hammadde fiyatları ile iç pazardaki daralma da sektörü olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor.
Sene başında yapılan tahminlerde yılın son çeyreğinde bir toparlanma beklenirken, Avrupa'daki durgunluğun beklenenden uzun sürmesi nedeniyle bu beklentiler 2026 yılının başına ertelendi. Sertbaş, "Pandemi sonrası açılma dönemindeki siparişleri şu an arıyoruz. Sektör gerileme döneminde. Umarım önümüzdeki yıl beklentilerimizin 2027 yılına ertelendiğini konuşmak durumunda kalmayız" diyerek sektörün yaşadığı zorlukları vurguladı.
EHKİB'nin Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen 2024 yılı mali genel kurul toplantısında konuşan Sertbaş, EHKİB olarak geçen yıla göre ihracatlarını az da olsa artırdıklarını, dolar bazında %4'lük bir artışla 1 milyar 388 milyon dolar ihracat yaptıklarını açıkladı. Ancak artan maliyetler nedeniyle sektördeki karlılığın düştüğünü de sözlerine ekledi.
2025 hedefleri arasında Rusya ve ABD pazarlarında büyüme yer alıyor. İhracat kaybını telafi etmek için yoğun bir dış pazarlama aktivitesi planlayan EHKİB, MFS the Source Fuarı'nın Eylül ayında düzenlenecek ikinci edisyonunda ve PV Paris Manufacturing Fuarı'nda yer alacak. Ayrıca geleneksel pazarların dışına çıkarak Rusya ve ABD'ye sektörel ticaret heyetleri düzenlemeyi hedefliyor.
ABD'nin Çin başta olmak üzere birçok ülkeye uyguladığı gümrük vergilerinin sektör üzerindeki olası etkilerine değinen Sertbaş, Türkiye'nin de bu vergilerden etkilenen ülkeler arasında olduğunu belirtti. Uzak Doğu ülkelerine uygulanan yüksek vergilerin, Türkiye'nin ABD pazarındaki rekabet gücünü artırabileceğini ancak Uzak Doğu ülkelerinin Avrupa pazarında daha güçlü bir rekabet sergileyebileceğini ifade etti. Bu durumun kısa vadede avantajlı görünse de uzun vadeli sonuçlarının belirsizliğini koruduğunu vurguladı.
Özetle, Türkiye hazır giyim sektörü 2024 yılında zorlu bir dönem geçirdi. Ancak sektör temsilcileri, yeni pazarlara açılarak ve dış pazarlama faaliyetlerini artırarak bu zorlukların üstesinden gelmeyi hedefliyor. Gelecek yıllarda sektörün performansını belirleyecek en önemli faktörlerden biri de küresel ekonomik koşulların ve jeopolitik istikrarsızlıkların seyrine bağlı olacaktır.