
Kayseri'ye 11,5 milyon TL'lik tohum desteği
Kayseri'de 11,5 Milyon TL Değerinde Tohum Dağıtımı: Büyükşehir Belediyesi'nden Tarıma...
Konya'da, Konya Karbon Sertifikasyon ve Proje Geliştirme A.Ş., Konya Ticaret Odası (KTO) ve KTO Karatay Üniversitesi öncülüğünde düzenlenen "III. İklim Değişikliği ve Şehirlerin Geleceği" çalıştayı başladı. KTO Karatay Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştay, iklim değişikliğinin her yönünü ele alarak, somut çözüm önerilerinin geliştirilmesini hedefliyor.
Çalıştayın açılışına, Konya Ticaret Odası ve KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Lütfi Can Başaran, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, Konya Karbon Sertifikasyon ve Proje Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca, Tarım ve Orman Bakanlığı Konya Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cihan Uzun, Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mahmut Sami Büker ve çok sayıda kamu kurum temsilcisi, akademisyen, sivil toplum kuruluşu ve özel sektör temsilcisi katıldı. Ayrıca, üniversite öğrencileri de çalıştaya yoğun ilgi gösterdi.
KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Lütfi Can Başaran, açılış konuşmasında, Konya'nın iklim değişikliğiyle mücadelede öncü bir rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Başaran, "İklim değişikliği ve şehirlerin geleceği konusunda şehrimizin bütün dinamikleri olarak bir araya geldiğimizde büyük bir katma değer sağlayacağımıza inanıyorum. Konya'daki bütün kurum ve kuruluşlarımızın ülke içinde ve bürokrasiyle olan ilişkilerindeki söylemleri artık iklim değişikliği ve şehirlerin geleceği olmalı. Sanayi ve ikiz dönüşümde Konya'nın hem pilot il hem de öncü olacağına gönülden inanıyor, çalıştayın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç ise, iklim değişikliğinin artık küresel bir kriz olduğunu ve üniversitelerin bu krizle mücadeleye akademik çalışmalar ve toplumsal etkinliklerle katkı sağlaması gerektiğini belirtti. Ortaç, çalıştayda ortaya konacak bilgilerin gelecek nesiller için yol gösterici olacağını ifade etti.
Konya Karbon Sertifikasyon ve Proje Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca, çalıştayda Birleşmiş Milletler'in belirlediği emisyon azaltıcı yedi alandan altısına odaklanacaklarını ve şehir için katma değer yaratacak fikirlerin paylaşılacağını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Konya Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cihan Uzun, bilimsel çalışmaların yanı sıra tüm sektörlerin iş birliğiyle çözüm üretilmesi gerektiğini vurguladı. Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mahmut Sami Büker ise iklim değişikliğinin çok yönlü bir mesele olduğunu ve çalıştayda akademik paydaşların yanı sıra kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının ortak akılla çözüm önerileri geliştireceğini belirtti.
İki gün sürecek olan çalıştayda, sanayi, enerji, şehirler, ulaşım, çevre yönetimi, eğitim, tarım, gıda ve sağlık alanlarında iklim değişikliğinin etkileri, sorunlar ve çözüm önerileri ele alınarak Konya'nın karbon nötr bir şehir olmasına yönelik stratejiler geliştirilecek.