
Geniş Bölgelere Yağış ve Fırtına Uyarısı
Türkiye Geneli Yağışlı ve Rüzgarlı Bir Cuma Bekleniyor Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün...
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak ve Bursa'yı olası depremlere karşı daha güvenli hale getirmek için kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Teknik üniversite olmanın getirdiği sorumluluk bilinciyle hareket eden BTÜ, deprem mühendisliği alanında yaptığı araştırmalar ve geliştirdiği yenilikçi çözümlerle dikkat çekiyor.
BTÜ bünyesindeki Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi, "depreme dirençli kentler" oluşturma hedefiyle yoğun bir çalışma temposunda. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, şehirlerin yeniden inşası ve yapıların deprem dayanıklılığının artırılması için birçok proje üreten BTÜ akademisyenleri, Bursa'nın zemin ve yapısal risk analizlerini detaylı bir şekilde inceliyor. Bu kapsamda, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Avcı liderliğindeki ekip, Bursa'nın çeşitli bölgelerinde detaylı zemin haritalaması ve deprem risk analizleri gerçekleştiriyor.
İki yıl önce Yıldırım ilçesinde başlayan bu çalışmalar, Gemlik ilçesine de genişletildi. Ekip, iki ilçede de arazi ölçümleri yaparak, zemin sıvılaşması gibi risk faktörlerini belirliyor. Sahadan toplanan veriler, özel yazılım programlarına işlenerek zemin ve üst yapı analizleri gerçekleştiriliyor. Bu analizler sayesinde, binaların deprem karşısındaki davranışları simüle ediliyor ve olası hasar durumları değerlendiriliyor. Bu çalışmaların, kentsel dönüşüm projelerine ışık tutması ve daha güvenli bir Bursa oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca, BTÜ akademisyenleri Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nin depremselliğini de inceleyerek, üretim faaliyetlerinin aksamadan devam edebilmesi için yapıların güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütüyor.
Gemlik ve Yıldırım'ın Zemini Mikro Ölçekte İnceleniyor
Prof. Dr. Eyüp Avcı, birçok ilde detaylı zemin araştırmalarının eksikliğine dikkat çekerek, BTÜ'nün bu konuda öncü bir rol üstlendiğini vurguluyor. Avcı, "Amacımız Bursa'nın detaylı zemin haritasını çıkarmak, olası bir depremde hangi bölgelerin daha fazla risk altında olduğunu belirlemek ve kentsel dönüşüm çalışmalarını risk seviyesi yüksek alanlardan başlatmak. Yıldırım'da başladığımız çalışmalara, sıvılaşma ve deprem hasar riskinin yüksek olduğu Gemlik'i de ekledik" diyor.
Vatandaşlar Parselinin Deprem Riskini Bir Tıkla Öğrenebilecek
Toplanan numuneler ve analizler sonucunda elde edilen verilerin, belediyelerin kullanımına sunulacak bir yazılım aracılığıyla görselleştirileceğini belirten Prof. Dr. Avcı, sistemde zemin sıvılaşma haritaları, yumuşak zemin özelliklerine sahip alanlar, heyelan riski taşıyan bölgeler, deprem ivme değerleri, yer altı suyu seviyeleri ve zemin profilleri gibi detaylı bilgilere yer verileceğini açıkladı. Avcı, "Yetkililer, sisteme koordinat bilgisi girerek ilgili alanın detaylı bilgilerine ulaşabilecek. Bu, kentsel dönüşüm ve ruhsatlandırma süreçlerini kolaylaştıracak. Vatandaşlar için geliştireceğimiz bir yazılımla da, vatandaşlar kendi ada ve parsel bilgilerini girerek, bulunduğu alanın deprem risk derecesini, sıvılaşma riskini ve yumuşak zemin özelliklerini öğrenebilecekler. Ayrıca, beklenen deprem ivmesi, fay hatlarının konumu ve alınması gereken önlemler gibi bilgiler de bu yazılımda yer alacak" diye konuştu.
BTÜ İcadı Bor Enjeksiyonu Sıvılaşmanın Önüne Geçecek
Bursa'nın depremsellik açısından riskli bir şehir olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Avcı, özellikle Gemlik ilçesinin olası bir depremde ciddi hasar görebileceğini belirtti. "Bursa'da Gemlik, Mudanya gibi sahil bölgeleri ile Nilüfer, Yıldırım ovası gibi alanlar yüksek sıvılaşma potansiyeline sahip. Üniversitemizde geliştirdiğimiz bor enjeksiyonlu malzeme ile bu sıvılaşma riskini ortadan kaldırabiliriz. Bu malzemeyi yeni yapılacak binaların zeminlerine uygulayabileceğimiz gibi, mevcut binalara da kolaylıkla uygulayabiliriz. Zemin içerisindeki boşluklara yerleşen malzeme katılaşarak zemini güçlendiriyor ve sıvılaşmayı önlüyor. Gemlik Kurşunlu bölgesinde yapılan saha uygulamaları oldukça başarılı sonuçlar verdi" dedi.
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ise, üniversitenin deprem öncesi ve sonrası birçok proje ve çalışmaya imza attığını belirterek, "Şehrimizin sorunlarına kayıtsız kalmıyor, Bursa'mızı depremlere hazırlamak için birçok çalışma yürütüyoruz. Şehrin yapı stoğunun ve zeminin incelenmesi, sıvılaşmaya karşı bor katkılı enjeksiyon malzememizin uygulama aşamasına gelmesi, akademisyenlerimizin ilgili komisyonlarda yer alması, çalıştaylar gibi depreme hazırlık konusunda fark yaratacak çalışmalara imza atmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla şehrimiz için, ülkemiz için ve depreme hazırlık için hep sahadayız" şeklinde konuştu.