
Geniş Bölgelere Yağış ve Fırtına Uyarısı
Türkiye Geneli Yağışlı ve Rüzgarlı Bir Cuma Bekleniyor Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün...
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), mobilya sektörünü derinden etkileyecek bir projeye imza attı. Orman Fakültesi Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümü'nden araştırmacılar, TUBİTAK 1001 Desteği ile "Yarı piramidal çekirdekli sandviç levha üretilmesi" projesini hayata geçirdi. Projenin amacı, geleneksel ahşap ve ahşap kompozit malzemelere çevre dostu ve sürdürülebilir bir alternatif sunmak. Daha az hammadde kullanımı, hafiflik, dayanıklılık ve geri dönüştürülebilirlik, projenin temel hedeflerini oluşturuyor.
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Ergün Güntekin liderliğinde yürütülen çalışmada, Doç. Dr. İbrahim Halil Başboğa, Doç. Dr. Çağatay Taşdemir ve Dr. Öğretim Üyesi Mesut Uysal da araştırmacı olarak yer alıyor. 24 ay sürecek olan proje, masa ve sehpa gibi mobilyaların üst elemanları ve dekorasyon amaçlı alanlarda kullanılabilecek yenilikçi bir malzemeyi ortaya koymayı hedefliyor. Bu yeni malzeme, doğal lifler ve biyoplastik malzemelerden oluşuyor; bu sayede hem hafifliği hem de çevre dostu yapısı ön plana çıkıyor.
Hammadde Kullanımı Yüzde 50 Azalacak
Prof. Dr. Güntekin, mevcut mobilya sektörünün genellikle ahşap ve ahşap kompozitleri (yonga levha, MDF vb.) kullandığını belirtti. Bu malzemelerin sektör ihtiyaçlarını karşılamasına rağmen, hafifliğin önemli olduğu mobilyalar için oldukça ağır olduğunu vurguladı. Projenin, bu soruna hafif, yeşil ve dayanıklı bir çözüm sunmayı amaçladığını dile getiren Güntekin, şu açıklamayı yaptı: "Yongalevha ve MDF gibi ürünlerde ortalama 700 kilogram/metreküp yoğunlukta hammadde kullanılırken, geliştirdiğimiz ürünle bunu yarıya düşürmeyi hedefliyoruz. Yani yüzde 50 daha az hammaddeyle, aynı hizmeti veren hafif ve yeşil bir ürün geliştireceğiz."
Yaşam Döngüsü Analizleri ve Sürdürülebilirlik
Projenin yaşam döngüsü analizlerini de kapsadığını belirten Prof. Dr. Güntekin, malzemenin biyo-bozunur ve geri dönüştürülebilir olması için özel bir çaba sarf ettiklerini belirtti. "Alternatif malzememizin çekirdek kısmını doğal lifler ve biyo-bozunur polimer ile oluşturacağız. Böylelikle, geleneksel levhalara kıyasla yaşam döngüsü boyunca çevreye olan olumsuz etkiyi minimize etmiş, daha hafif bir malzeme elde edeceğiz." diye konuştu. Sürdürülebilirliğin günümüzde giderek artan önemine dikkat çeken Güntekin, projenin sektöre doğal kaynakları sorumlu ve rasyonel kullanan, çevresel ve ekonomik açıdan sürdürülebilir bir alternatif ürün kazandıracağını ifade etti.