Deprem Sonrası Yangın Önlemleri: Hayatı Koruyun

Deprem Sonrası Yangın Tehlikesi ve Alınması Gereken Önlemler

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Bölüm Başkanı Dr. Rüştü Uçan, depremin hemen ardından yaşanabilecek yangın tehlikesinin altını çizerek önemli uyarılarda bulundu. Deprem sonrasında yangın çıkma riskinin en çok doğalgaz sızıntısı ve patlamaları, elektrik kısa devreleri, kimyasal madde sızıntıları, araç yangınları ve ısıtma sistemlerinden kaynaklanabileceğini vurgulayan Dr. Uçan, konuya ilişkin detaylı açıklamalarda bulundu.

Dr. Uçan, dünyada 6 ülkede kullanılan erken uyarı sistemlerinin ülkemizde de, özellikle konutlarda yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. "Bu sistemler sayesinde kazanılan zaman dilimi içerisinde; evlerde doğalgaz vanası kapatılabilir, çıkış yolları açılabilir, ayakkabı giyilebilir ve deprem çantası alınabilir" diyerek erken uyarı sistemlerinin önemine dikkat çekti.

Deprem Sonrası Yangın Nerede Çıkabilir?

Deprem sırasında ve sonrasında yaşanabilecek yangınların başlıca nedenlerini sıralayan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, şunları söyledi: "Boru hatlarının kırılması sonucu doğalgaz sızıntısı yaşanabilir. İGDAŞ gibi kurumların deprem algılama sistemleri ile ana vanaları kapattığı bilinse de, bina içinde gaz akışını otomatik olarak kesebilecek sistemlerin kurulması hayati önem taşıyor. Aksi takdirde, bina içinde sızan gaz, bir kıvılcımla patlama ve yangına yol açabilir."

Elektrik kısa devrelerinin, bina ve trafolarda meydana gelen hasarlar nedeniyle oluşabileceğini belirten Dr. Uçan, bunun da yangınlara neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, sanayi bölgelerindeki yanıcı ve patlayıcı maddelerin devrilmesi veya sızıntısının ciddi yangın riskleri oluşturduğunu vurguladı. Deprem sırasında çarpışan araçlar veya devrilen elektrikli araçların da yangınlara neden olabileceğini belirten Dr. Uçan, özellikle elektrikli araç yangınlarının söndürülmesinin son derece zor olduğunu hatırlattı. Son olarak, şofben, kombi, soba veya LPG tüpleri gibi ısıtma sistemlerinin devrilerek yangın çıkmasına neden olabileceğini de ekledi.

Yangın Riskine Karşı Alınması Gereken Önlemler

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, deprem öncesinde yangın riskini azaltmak için alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:

  • Konut ve iş yerlerine otomatik gaz kesici vanalar takılmalıdır.
  • Elektrik ve doğalgaz tesisatları düzenli olarak denetlenmelidir.
  • Sanayi tesisleri için detaylı acil durum planları hazırlanmalıdır.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İGDAŞ gibi kurumların hızlı gaz kesme sistemleri düzenli olarak test edilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır.
  • Mahalle bazında toplanma alanlarında yangın söndürme ekipmanları bulundurulmalıdır.
  • Yangın tatbikatları ile halk bilinçlendirilmelidir.

Yangın Anında Yapılması Gerekenler

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, deprem sonrası yangın anında yapılması gerekenleri ise şöyle özetledi:

  • Gaz kokusu alınıyorsa kıvılcım yaratacak hareketlerden kaçınılmalıdır (anahtar açmak, telefon kullanmak gibi...).
  • Bina hızlı ve düzenli şekilde terk edilmelidir.
  • Doğalgaz vanası ve elektrik sigortası kapatılmalıdır.
  • Küçük yangınlara yangın tüpü ile müdahale edilmeli, büyük yangınlarda itfaiyeye haber verilip uzaklaşılmalıdır.
  • Toplanma alanına ulaşılmalı ve bilgiler yetkililerle paylaşılmalıdır.

Follow Us