Meydan'dan Çocuklara Atatürk Mirası

Tarihi Yazar Sinan Meydan, Çocuklarla Atatürk'ün Yolunda Buluştu

Manisa Atatürk Kent Parkı'nda düzenlenen "Çocuklarla Atatürk'ün Yolunda" söyleşisi, tarihçi yazar Sinan Meydan'ın çocuklarla keyifli bir buluşmasına sahne oldu. Yoğun katılımın gözlendiği programa, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, eşi Nurcan Zeyrek, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı, ilçe belediyelerinin temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Başkan Ferdi Zeyrek, yaklaşık dört aydır titizlikle planladıkları festivalin her yıl büyüyeceğini ve gelecek nesillere miras bırakacakları önemli bir etkinlik olduğunu vurguladı. Zeyrek, Sinan Meydan'ın festivale büyük değer kattığını ve Atatürk ile çocuklar arasındaki güçlü bağın anlatımında önemli bir rol üstleneceğini belirtti.

Dünyada çocuklara özel olarak armağan edilmiş tek bayramın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olduğunu hatırlatan Sinan Meydan, Atatürk'ün bu özel günü çocuklara armağan etmesinin nedenlerini detaylı bir şekilde anlattı. Meydan, söyleşide şunları paylaştı:

"Kurtuluş Savaşı'nın zorlu koşullarında, düşmana karşı mücadele ederken birçok çocuk babasını, annesini veya ailesini şehit veya gazi vermişti. Yetim ve öksüz kalan bu çocuklar sokaklarda yalnız kalmışlardı. Atatürk'ün vizyonu ile 1935 yılında Ankara'da kurulan Çocuk Esirgeme Kurumu, bu çocukların korunması, güvenliklerinin sağlanması, beslenmeleri, bakımları ve sağlıklı bir şekilde büyümeleri için hayati bir rol üstlendi. Bu kurum, 23 Nisan günlerinde çocuklarla birlikte rozet dağıtarak kutlamalar düzenlemeye başladı. Atatürk de bu kutlamaları görünce, 23 Nisan'ın çocukların da bayramı olmasını kararlaştırdı. Ankara'da kurulan Çocuk Sarayı'nda, 23 Nisan'da çocuklar oyunlar oynadı, eğitici bilgiler edindi ve Atatürk tarafından hediyelerle ödüllendirildi."

Atatürk'ün köy çocuklarının eğitim alması için gösterdiği çabalara da değinen Sinan Meydan, 1923 yılında çok sayıda köyde okul bulunmadığını ve çocukların eğitimden mahrum kaldığını hatırlattı. Atatürk'ün binlerce köye ilkokul açılmasını sağlayarak öğretmenler gönderdiğini, çocukların eğitim görme imkanına kavuştuğunu ve sanat okullarının da açılmasıyla çocukların şehirlerdeki liselere devam edebilme fırsatı bulduğunu vurguladı. Atatürk'ün Selanik'te çocukluğunda okula başlamasını ve kendi kazandığı paralarla kitap almasını anlatan Meydan, Atatürk'ün "Ben nasıl bu kadar işler başardım biliyor musunuz? Kitap okuyarak." sözünü aktardı. Atatürk'ün yaklaşık 4000 kitap okuduğunu ve bunların sadece askeri konularla sınırlı kalmayıp, matematik, tarih, Türkçe, geometri ve fizik gibi geniş bir yelpazeyi kapsadığını belirtti. Meydan, konuşmasını, Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra Atatürk'ü gören çocukların, savaşsız bir geleceği hayal edip etmedikleri sorusuyla sonlandırdı.

Follow Us