
Düzce'de Yolcu Otobüsü Yanınca Trafik Aksadı
## Hatay'dan İstanbul'a Giden Yolcu Otobüsü Düzce'de Yanarak Küle Döndü Düzce'nin...
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Enerji Konseyi öncülüğünde, "Geleceğin Enerji Stratejisi" temasıyla düzenlenen Uludağ Enerji Zirvesi, Bursa Business School'da başladı. İki gün boyunca enerji sektörünün önde gelen isimlerini ağırlayacak olan zirve, Türkiye'nin enerji geleceğini şekillendirecek stratejilerin ele alındığı önemli bir platform oldu.
İş Dünyasının Nabzı Bursa'da Attı
Zirvenin açılış programına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu ve sektörün önde gelen isimleri katıldı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, açılış konuşmasında enerjinin, sosyal ve ekonomik kalkınmanın en stratejik unsurlarından biri olduğunun altını çizdi. İnsanlık tarihinin en önemli mücadelelerinin enerji alanında yaşandığını hatırlatan Burkay, enerjiyi milli bir mesele olarak gördüklerini ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için Bakanlık öncülüğünde yürütülen çalışmalara Bursa iş dünyası olarak en büyük katkıyı sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.
Burkay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın sektördeki rekabetçiliği artırma, yerlileşmeyi teşvik etme ve arz güvenliğini güçlendirme yönündeki çalışmalarını büyük bir takdirle karşıladıklarını belirtti. "Enerji Dönüşüm ve Yenilenebilir Enerji 2035" vizyonu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ve 2030 Strateji Belgeleri'nin iş dünyası için büyük bir yol haritası olduğunu ifade eden Burkay, yeşil ve dijital dönüşümün önemine dikkat çekti. İhracata dayalı büyümeyi hedefleyen Türkiye için yeşil enerjinin olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Burkay, bölgesel enerji ajanslarının kurulmasının enerji arz güvenliğinin sağlanmasında önemli bir atılım olacağını söyledi. Ayrıca, RES ve GES kapasitesinin artırılması hedefinin iş dünyası için bir çağrı olduğunu ve kapasite tahsisleri, teşvik mekanizmaları, izin süreçleri ve piyasa öngörülebilirliği konularında yeni adımlar atılması gerektiğini belirtti.
TEKNOSAB: Yenilenebilir Enerjide Örnek Bir Model
Burkay, BTSO olarak Türkiye'nin kalkınma hedeflerine katkı sağlayan stratejik alanlara odaklandıklarını belirterek, TEKNOSAB'ın ileri teknoloji üretiminin yanı sıra enerji verimliliği ve çevre dostu üretimin de merkezi olduğunu vurguladı. TEKNOSAB'daki tesislerin çatılarında üretilen enerji ve toplam öz tüketimlerine dair verileri paylaşan Burkay, BBSolar iştirakiyle hücre üretimi çalışmalarına da devam ettiklerini söyledi. Uludağ Enerji Zirvesi'nin enerji sektörüne ve tüm iş dünyasına ilham vermesini temenni eden Burkay, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Bursa Valisi'nden Enerjiye Önemli Vurgu
Bursa Valisi Erol Ayyıldız ise enerjinin stratejik önemine değinerek, "İnsan vücudu için kan dolaşımı ne kadar önemliyse enerji de ülkeler için o kadar önemli bir unsur haline gelmiştir" dedi. Son 22 yılda enerji çeşitliliği ve verimliliği açısından başarılı bir noktaya ulaşan Türkiye'nin bu başarısını vurgulayan Vali Ayyıldız, zirvenin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
BTSO Enerji Konseyi Başkanı: Sektörel Yol Haritaları Oluşturulmalı
BTSO Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu, konseyin kamu, özel sektör, akademi ve yerel yönetimleri ortak bir çatı altında buluşturduğunu ve sektörel yol haritaları oluşturmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Dünyada teknoloji kullanımı ve dijitalleşmenin artmasıyla enerji ihtiyacının da arttığını, bunun yeşil enerjiyi öne çıkardığını ifade eden Dağlıoğlu, Türkiye'nin yenilenebilir enerji üretimi açısından avantajlı bir coğrafyada yer aldığını vurguladı. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının bir zorunluluk haline geldiğini belirten Dağlıoğlu, devletin desteğiyle enerjideki dönüşümün bel kemiğini yeşil enerjinin oluşturduğunu söyledi.
Bakan Yardımcısı Demircan: Türkiye'nin Enerji Vizyonu
Zirvenin anahtar konuşmacısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Dr. Zafer Demircan, Türkiye'nin Enerji Vizyonu'nu anlattı. Pandemi sonrası enerji algılarının tamamen değişime uğradığını ve yeni sistemlerin tartışıldığı bir dönemden geçildiğini belirten Demircan, 2053 net sıfır karbon hedefi, arz güvenliği ve dışa bağımlılığın azaltılması gibi konulara değindi. Yerli kömür üretiminde yaşanan zorluklara da değinen Demircan, yerli kömürün desteklenmesi için yeni bir destek açıklanacağını duyurdu. Akkuyu, Sinop ve Kıyıköy'deki nükleer enerji projeleri hakkında da bilgi veren Demircan, yenilenebilir enerji yatırımları konusunda Türkiye'nin son dönemde kat ettiği mesafe ve gelecek hedeflerine dair verileri paylaştı.
Açılış konuşmalarının ardından etkinlik sponsorlarına plaketleri takdim edildi. Uludağ Enerji Zirvesi, iki gün boyunca çeşitli konularda paneller ve özel konuşmacılara ev sahipliği yapmaya devam etti.