
Roza Tulga, Mardinli öğrencilere sanatın kapılarını açtı
Mardin'de Genç Yeteneklerle Buluşma: Ressam Roza Tulga, İlham Veren Bir...
Türkiye Cumhuriyeti'nin 102. kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "102. Yılda 100 2 Süreli Sergi" projesi kapsamında düzenlenen "Tarih, Kültür ve Sanatın Buluştuğu Nokta: Kütahya" sergisi, Özel Gülsüm Güral Müzesi'nde kapılarını ziyaretçilere açtı. Kutahya'nın zengin tarihini, kültürel mirasını ve sanatını sergileyen bu özel etkinlik, şehrin kültürel hayatına önemli bir katkı sunuyor.
Kutahya'nın Kalbinde Bir Buluşma: Kutahya Porselen'in geçmişten bugüne ürettiği nadide porselen örneklerinin yanı sıra, 14. yüzyıldan günümüze uzanan etkileyici Osmanlı saray porselenleri ve dünyaca ünlü ressamların eserlerine ev sahipliği yapan Özel Gülsüm Güral Müzesi, bu özel sergiye ev sahipliği yaparak, ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor. Açılış törenine; Kütahya Valisi Sayın Musa Işın, Kütahya Belediye Başkanı Sayın Eyüp Kahveci, Güral ailesi, il protokolü ve çok sayıda davetli katılarak, serginin önemine vurgu yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün himayesinde, Kütahya Valiliği'nin destekleriyle Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kütahya Müze Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen sergi, Kutahya Porselen'in de katkılarıyla zenginleştirildi. Açılışta, Nafi Güral Fen Lisesi müzik grubu ve folklor ekibinin sunduğu müzik ve dans gösterileri, etkinliğe renk kattı. Ziyaretçiler, tarihi eserleri incelerken, aynı zamanda Kutahya'nın kültürel çeşitliliğini de deneyimleme fırsatı buldu.
Kutahya Valisi'nden Müzelerin Önemine Vurgulu Sözler: Kütahya Valisi Musa Işın, açılış konuşmasında müzelerin toplumlar için önemine dikkat çekerek, Güral ailesini Kütahya'ya kazandırdıkları bu özel müze için tebrik etti. Vali Işın, "Milletlerin hafızası yazılı metinler ve müzelerle korunur. Batı'da en etkileyici yapılar müzelerdir. Ülkemizde müzecilik, Batı'daki kadar gelişmemiş olsa da son yıllarda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Hem özel hem de devlet müzeleri artmış ve zenginleşmiştir." şeklinde konuştu.
Kutahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli ise, bu anlamlı sergiye ev sahipliği yapmanın gururunu ve heyecanını dile getirdi. 102. yıla özel düzenlenen projede yer almanın, geçmişle geleceği buluşturan bir köprü kurma açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Sürmeli, sergide 10 eserin ilk kez sanatseverlerle buluştuğunu belirtti. Güral, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, projede emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Türkiye genelinde 44 şehirdeki 85 devlet müzesi ve 17 özel müzede, yıl boyunca 102 farklı temada sergi düzenlenmesi planlanan proje kapsamında, yaklaşık 430 özel müze arasından seçilen Özel Gülsüm Güral Müzesi, bu prestijli organizasyona ev sahipliği yaparak Kutahya'nın kültürel zenginliğini tüm Türkiye'ye sergileme fırsatı buldu.