Türkiye'de Nitelikli İş Gücü Açıgı Tehlikesi

Türkiye'de Yetenek Açığı: İşverenlerin v'sı Nitelikli Eleman Bulamıyor

ManpowerGroup'un 42 ülkede 40 bin 413 işverenle gerçekleştirdiği 2025 Küresel Yetenek Açığı Araştırması, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Dünya genelinde işverenlerin t'ünün ihtiyaç duyduğu nitelikli yetenekleri bulmakta zorlandığı belirtilirken, bu oran Türkiye'de v'ya yükseldi. 2014 yılında 6 olan küresel oran, on yılda iki katına çıkarak ciddi bir krizin kapıda olduğunu gösteriyor. Türkiye ise 42 ülke arasında 21. sırada yer alıyor. Ülkemizde yetenek açığı 2023 yılında r iken, 2024 yılında v'ya ulaşmış ve 2025 yılında da aynı seviyede kalmıştır.

AraÅŸtırmaya göre, iÅŸverenlerin vasıflı yeteneklere ulaÅŸmada en çok zorlandığı ülke † ile Almanya oldu. Almanya'yı … ile İsrail ve „ ile Portekiz takip etti. Listede İtalya x ile 13., Fransa v ile 17., Çin t ile 25. ve ABD q ile 29. sırada yer alırken; en az zorluk yaÅŸayan ülke ise S ile Porto Riko oldu. Porto Riko'yu Y'luk oranla Kolombiya ve Polonya takip etti.

Türkiye'ye baktığımızda ise sektörel dağılımda önemli farklılıklar dikkat çekiyor. SaÄŸlık & YaÅŸam Bilimleri sektörü, … ile en yüksek yetenek açığına sahip sektör olarak öne çıkıyor. Bu sektörü; € ile Finans ve Gayrimenkul, x ile Tüketim Ürünleri & Hizmetleri, u ile Bilgi Teknolojileri, t ile Endüstriyel Ürünler ve Malzemeler, s ile Enerji ve Altyapı Hizmetleri, q ile Taşımacılık ve Lojistik & Otomotiv ve son olarak h ile İletiÅŸim Hizmetleri sektörleri takip ediyor.

Åžirket büyüklüğü bazında yapılan deÄŸerlendirmede ise çalışan sayısı 1.000-4.999 arasında olan ÅŸirketler € ile en yüksek yetenek açığına sahip ÅŸirketler grubunu oluÅŸturuyor. Bunu x ile 250-999 çalışanlı ÅŸirketler, w ile 10-49 çalışanlı ÅŸirketler, v ile 5.000'den fazla çalışanlı ÅŸirketler ve u ile 10'dan az çalışanlı ÅŸirketler izliyor. İlginç bir ÅŸekilde, çalışan sayısı 50-249 olan ÅŸirketler t ile en düşük yetenek açığına sahip grup olarak ortaya çıkıyor.

Araştırmanın bir diğer önemli bulgusu ise en çok nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyulan alanların belirlenmesi oldu. Türkiye'de bu alanların başında 0 ile Üretim geliyor. Üretimi, ''lik oranla Mühendislik ve Satış & Pazarlama alanları takip ediyor. Operasyon & Lojistik ile İdari İşler & Ofis Destek alanları ile dördüncü ve beşinci sırada yer alırken, Sürdürülebilirlik ve Çevre (), IT & Data (), İK ve Ön Ofis & Müşteri Hizmetleri () alanları da önemli bir iş gücü ihtiyacına işaret ediyor. En düşük talep ise %7 ile ESG/Danışmanlık, Risk Yönetimi ve Yönetişim alanında gözlemleniyor.

ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, yetenek açığının büyüyen bir kriz olduğunu ve özellikle sağlık sektöründeki yüksek oranların ciddiyetini vurguladı. Narlı, şirketlerin işe alım süreçlerini esnek hale getirmeleri, eğitim ve geliştirmeye yatırım yapmaları, kapsayıcı iş ortamları yaratmaları ve dijital becerilere odaklanmalarının önemine dikkat çekti. ManpowerGroup olarak, işverenlere bu zorlukların üstesinden gelmeleri için destek vermeye devam edeceklerini belirtti.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us